"Boligeiendommer kan være meglerens nye kunder."

Lars-Erik Ericson var med på etableringen av selskapet Valueguard, og har jobbet med digitalisering innen eiendomsmeglingsbransjen i 15 år. Vi passet på å spørre ham hva han tror om fremtidens meglerbransje.

Som ofta när man driver företag är det en kombination av snabbrörlighet och tillfälligheter som föder nya framgångsrika  bolag. Så även i fallet Valueguard. 

– Vi grundade Valueguard med en idé om en försäkringslösning för upp- och nedgångar på bostadsmarknaden, säger Lars-Erik Ericson, sedan kom finanskrisen som satte stopp för det. Det vi hade byggt upp fram till dess som genererade intäkter var informationstjänster så då fortsatte vi på det spåret. 

Idag erbjuder Valueguard förädlad statistik om den privata bostadsmarknaden och har många mäklare, banker, myndigheter och fastighetsbolag som kunder.  

– När vi började fanns det inga webbgränssnitt eller digitala affärsmodeller runt denna typ av tjänster utan data fick begäras ut exempelvis mot styckpris i listor. Vi byggde en tjänst med fastpris där man som användare får tillgång till försäljningsdata och värderingsdata. Detta blev snabbt väldigt populärt eftersom det är så mycket effektivare jämfört med tidigare lösningar. 

Idag är visionen för Valueguard att fortsätta utveckla bostadsmarknaden med hjälp av smarta informationstjänster. 

Vilken roll tror du att system och data kommer att spela för mäklaraffären framåt?

– Allt större roll. Det pågår just nu ett skifte i branschen där systemen går från att vara gigantiska implementationer med ambitionen att lösa alla användarens problem till att bli interaktionspunkter som via API:er kommunicerar med andra system där varje system blir bäst på att lösa ett kärnproblem. Samtidigt dyker det upp mängder av nya bolag med nya tjänster.

Lars-Erik Ericson spår att mycket kommer att förändras i mäklarbranschen framöver.

– En spaning är att själva säljdelen, kärnan i mäklaruppdraget, kommer att bli viktigare och viktigare. Mycket av det andra blir automatiserat eller genomförs av andra. Detta gör att du behöver färre renodlade mäklare men att de som är kvar gör ett bättre och mer fokuserat arbete. Samtidigt skapas hela tiden nya arbetstillfällen runt mäklaruppdraget. 

Att branschen effektiviseras kan även öppna upp nya möjligheter, tror Lars-Erik Ericson.

– Det är inte jättelätt att vara köpare idag. Jag tror att köparen blir en viktigare kommersiell aktör och en potentiell kund för mäklare i framtiden. Många bostäder kommer inte ens ut på marknaden innan de säljs idag och Internet har i många fall gjort det svårare att hitta relevant information. Ju mer fokus det blir på kärnuppdraget i försäljningen desto mer intressant blir det att ta köparen i handen. Så vitt jag vet så finns det inte någon aktör därute som lyckats ta den rollen, i alla fall inte nationellt.

Ser du några hot med utvecklingen?

– Det jag brinner för mest just nu är att hjälpa branscher att ta kontroll över sin data. I många branscher finns det företag som byggt starka positioner genom att samla andras data och ta över relationerna till deras kunder. Även om det finns mycket positivt i den utvecklingen så kan det gå för långt. Om företagen branschen inte samarbetar om ägarskapet för sin data så kan det bli obalanserat och samhällsekonomiskt ganska dyrt. 

Har vi varit naiva som användare av de här systemen?

– Det har definitivt funnits en naivitet i samhället i stort och även inom mäklarbranschen. Det är knappast önskvärt att allt vi köper ska förmedlas via internationella webbportaler, men det är dit vi varit på väg de senaste åren. Jag tror att vi kan hitta en balans. Vi behöver de stora Internetföretagen men vi vill inte hamna i oreglerade monopol. 

Skriven av: Stefan Bjarkefur

Om Quedro

Quedro erbjuder kompletta CRM lösningar som passar fristående mäklarkontor såväl som större mäklarkedjor.

Quedros plattform vänder sig till bostadsmäklare, kommersiella mäklare och fastighetsbolag som säljer nyproducerade lägenheter.

Kontakta oss för mer information om våra tjänster.

Bruk markedets ledende CRM for eiendomsmeglerfirmaer

Finn nye leads enklere

Vi bruker AI for å skape smartere segmentering. Det hjelper deg med å finne leads i din kontaktdatabase.

Konverter flere leads til møter og salg

Med Quedro blir du mer treffsikker. Quedro hjelper deg med å finne nye leads i kontaktdatabasen din.

Skap langsiktige kundeforhold

Hold bedre kontakt med eksisterende kunder. Få fornøyde kunder som anbefaler deg til andre.

Integrer med eksisterende systemer for eiendomsmeglere

Vi har forberedt integrasjoner til alle ERP-systemer. Bruk Quedro sammen med blant annet Vitec og Mspecs.

Ikke betal for mer enn du trenger

Vi har pakker som passer for alle typer eiendomsmeglerfirmaer, og som sikrer at du ikke må betale for funksjoner du ikke trenger.

Ikke bind deg opp unødvendig

Unngå lange bindingstider og skjulte kostnader. Med Quedro betaler du per måned og per bruker, om du ønsker.

Scrolla till höger för att se mer
nn_NONorwegian
sv_SESwedish en_GBEnglish nn_NONorwegian
Share via
Copy link